Vitiligo Geçer mi? Vitiligo Nasıl Geçer? Vitiligo Nasıl İyileşir?
Türkiye’de Vitiligo
Ülkemizde nüfusun %6’sı, yani 4.500.000 Sedef ve Vitiligo hastası bulunmaktadır.
Akdeniz Bölgesi’nde güneşin tahrip edici etkisi nedeniyle ciltte lekelenme, Hatay, Tarsus, Adana bölgesinde vitiligo gibi cilt hastalıklarında yaygınlık nedeniyle bitkisel tedavi ve lazer tedavileri uygulanmaktadır.
Bitkisel Vitiligo Tedavi Başarısı Nasıldır?
Bitkisel Vitiligo tedavisinde yüz bölgesi, tedaviye en iyi cevap veren yerlerden biri. Yüzde, sonuçlar gerçekten çok iyi. Ayrıca hastayı da en rahatsız eden bölge yüz. Ancak eller ve ayaklar tedaviye en zor yanıt alınan bölgeler olmaya devam ediyor.
Vitiligo Geçer mi ?
Amerikalı bilim adamlarının geçtiğimiz yılın en iyi tedavi şekli dedikleri immunoterapi, vitiligo hastalarında da olumlu sonuçlar verdi. İç hastalıkları uzmanı ve immunoterapist Dr. Ülkü Duraksoy, 'Bağışıklık sistemine yönelik bu tedavi şekli, hasta da disiplinli olduğunda 2 ay sonra sonuç vermeye başlıyor' dedi.
Duraksoy, "İmmunoterapi bağışıklık sistemini tedavi eden bir yöntemdir. Kanser, tiroid, iltihaplı romatizma, hepatit gibi pek çok rahatsızlıklarda standart tedaviler ile birlikte uygulandığında iyi sonuçlar verebiliyor. Bu hastalıklara vitiligo da dahil oldu ve başarılı sonuçlar alındığını gördük. Ancak tüm tedavilerde olduğu gibi hasta disiplini çok büyük önem taşıyor. Verilen tedaviye harfiyen uyulması gerekiyor' dedi.
Bir hastada vitiligo ortaya çıktı ise mutlaka altta yatan bağışıklık sistem problemlerinin mevcut olduğunu belirten Dr. Duraksoy, 'Tedaviye başlamadan önce altta yatan ve Vitiligo'ya neden olan problemleri tek tek bulup çıkarmak gerekir. Tedaviyi belirlemede kılavuz olacak çeşitli test ve muayenelerin yanı sıra hasta hikayesinin de dinlenerek iyi analiz edilmesi gerekir. Tedaviye başlamadan önce en çok etkilenen organlar tiroid bezi, pancreas ve karaciğer aksı taranır. Barsak flora analizi yapılır. Hastanın gluten, laktoz, fruktoz gibi gıdalara karşı intoleransının olup olmadığının araştırılması yapılır. Bu doğrultuda kişiye özel bir tedavi programı hazırlanır. Hastaların tedavilerinde en önemli prensip hasta uyumunun sağlanmasıdır. Hasta uyum göstermeyecek ise hiç başlamamalıdır. En az 2- 6 ay sürecek bir süreçte düzenli tedavisini almalıdır' dedi.
Bazı immün gıdaların ve beslenme bozukluklarının da vitiligo hastalığının ortaya çıkmasında önemi olduğunu ifade eden Dr. Ülkü Duraksoy, 'Beslenme şekli tedavi sürecinde ve sonrasında kişinin tamamen yaşam şekli olmalıdır. Hasta asla sigara tüketmemelidir. Aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır, mümkün ise hiç tüketmemelidir. Hastalarda şeker, tatlı, unlu mamuller mutlaka kesilmelidir. Egzersiz hayatımıza sokmamız gereken en önemli unsurdur. Yoga, pilates gibi egzersizleri tüm vitiligo hastalarına önerebilirim. Sebze ve meyvenin bol yenmesi önemlidir. Bol su içimi mineral alımı açısından tercih edilir. Bunun dışındaki öneriler, kişiye özel yapılan testlerin doğrultusunda yapılır' şeklinde konuştu.
Bitkisel Vitiligo Tedavisi
Vitiligo geçer mi sorusuna verilecek en doğru cevap evet vitiligo geçebilir olacaktır.Hastalar kesinlikle ümitsizliğe kapılmamalıdır.Doğada her hastalık için şifalı bitkiler bulunmaktadır.Vitiligo hastalığı için de bir çok şifalı bitki bulunmkatadır.Bu şifalı bitkiler doğru ve zamanında kullanıldığında kesinlikle vitiligo hastalığı geçer.Özellikle son yıllarda Dr.Shiffa Vitiligo Seti vitiligo hastalarında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.Vitiligo setini aşağıdaki linki tıklayarak inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.