Penis Eğriliği Ameliyatı
Plak oluşmasından kaynaklanan penis eğriliğinin tedavi edilmesi için çeşitli ameliyat yöntemleri mevcuttur. En yaygın ameliyat yöntemi, plak oluşan tarafın karşı tarafından sağlıklı dokunun alındığı yöntemdir. Ancak, bu yöntemde penis kısalmaktadır. Çok daha zahmetli bir yöntem olan diğer ameliyat yönteminde ise plak alınır ve yerine vücuttan sağlıklı doku veya kolaj yerleştirilir. Son olanak olarak süngerimsi doku yerine implant yerleştirme uygulaması yapılır.
Peyronie Nedir ?
Peyronie hastalığı, peniste oluşan bu sertlik erkeklerin en büyük kabusu olmaya adaydır. Peyronie hastalığı penis içerisinde oluşan sert plak yani kitle olarak tanımlanır. Bu sert plak veya kitle kollajen, elastin ve fibrin liflerinden oluşmaktadır. Tabiki ölümcül bir rahatsızlık değildir ancak penisin canlılığını sonlandırır. Bu hastalık 10 yaşından 70 yaşına kadar görülebilse de, orta yaşlı erkeklerde daha sık görülmektedir. Bir erkekte bu hastalığın görülme olasılığı %1 oranındadır. Özelikle Türkiye’de çok daha yaygın olduğu gözlemlenmektedir. Penisin içinde sert kitle, peniste sertleşme sırasında ağrı, sertleşmede azalma, ve peniste ağrı ile ortaya çıkar. Hastaların üçte ikisinde ağrı olmaz. Ancak hemen hepsinde sertleşme sorunu ve eğrilik yapar. Travma, damar hastalığı ve enfeksiyonlar neticesinde ortaya çıktığı düşünülür.
Peyronie tedavisi mümkündür. Ameliyat en son çare olarak düşünülmelidir çünkü peyronie ameliyatları sonrası hastalar zor bir dönem geçirirler ve ameliyat sonrası peniste küçülme ortaya çıkar. Hastalığın ölümcül olmadığı ancak cinsel yaşamını çok kötü etkileyeceği hastaya net olarak anlatılır.
Ağızdan kullanılan ilaçlar, şok dalga tedavisi, lezyon içine enjeksiyonlar, radyoterapi, lazer, ısı ve yanıt alınamayan hastalara cerrahi tedavi denenebilir.
Peyronie Hastalığının Dereceleri;
Peyronie hastalığında penisteki eğrilik tüm erkeklerde aynı şiddette olmaz. Bazen çok hafif düzeyde olabilir. Peyronie hastalığı kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Peyronie plağının oluşmaya başladığı dönemde ereksiyonda ağrı vardır ve bu ağrılı dönem tedavisiz kaybolur.
İlerlemiş olgularda ise plak oturmuştur ve kişi plağı hisseder. Artık ereksiyondaki eğrilik ve açılanma daha da belirginleşmiştir. İleri derecedeki peyronie hastalığında eğiklik çok daha belirgindir ve cinsel birleşmeyi imkansız hale getirebilir.
Peyronie tedavisi için ağızdan alınan ilaçlar;
Ağızdan alınan ilaçlar hastalığın ilk evresi yani akut fazında %60-70 oranında düzelme sağlayabilir. Amaç hastalığın ilerlemesi önlemek ve ereksiyon kapasitesini koruyarak ağrıyı azaltmaktır.
E-vitamini, Potaba (potasyum para-aminobenzoat), kolşisin, tamoksifen, pentoksifilin gibi ilaçlar medikal tedavide kullanılabilir.
Peyronie Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Bugüne kadar uygulanan tedavi yöntemleri ve cerrahi müdahaleler hastalara çare olmamakla beraber, zaman kaybına yol açmaktadır.Bu yüzden peyronie hastaları son yıllarda alternatif tedaviye yönlenmektedir.Şifalı bitkilerde özel olarak hazırlanan bazı bitkisel kürler peyronie hastalığında çok önemli sonuçlar vermektedir.Özellikle plka dokusunun yavaş yavaş eriyerek yok olması ve penisteki eğriliğin düzelmesi bitkisel kürlerle mümkün olabilmektedir.
Peyronie hastaları fazla zaman kaybetmeden ve ameliyat kararı almadan önce bitkisel peyronie kürünü mutlaka denemeliler.3 ila 5 ay arası süren uygulamalar göstermiştir ki, peyronie hastalarında en etkili yöntemlerden biri alternatif tedavi yöntemleridir.